joi, 11 martie 2010

In ce secol traim?

Un raspuns la: http://www.parvan.ro/?p=1408&cpage=1#comment-106739

Eu as sugera "secolul speculatiilor". De la WW2 incoace realitatea trista este ca stiinta si civilizatia au progresat foarte putin sau deloc. Am vazut odata un Almanah Scanteia din 1970 unde se faceau niste predictii: pana in 1980 previziuni meteo corecte, pana in 1985 primul zbor pe Marte, pana in 2000 prima statie permanenta pe Luna, etc.

Nici in domeniul stiintelor sociale nu s-a progresat mai deloc. Teoria monetarista s-a dovedit un mare esec, tot la Keynes si Hayek am ramas. De cultura sa nu mai vorbim...

In lumea dezvoltata, cea ce da "moda", mai toti par a fi obsedati de speculatii: marketing agresiv, PR, imagine, speculatii financiare, instrumente derivative, consultanta, assurance, legal, procesomanie, cretinatati despre mediu si apocalipse oficiale, in general datul cu parerea si vopsitul gardului. Activitati cu valoare adaugata mica sau chiar nula, cum ar fi spus tata Marx. O societate ce si-a epuizat resursele de dezvoltare, iar acum incearca sa isi conserve prosperitatea pentru cat mai mult timp, si sa intarzie schimbarea unor axe majore. O societate despiritualizata in care neuronii sunt pisati de obsesia permanenta a acumularii unor simboluri stupide de reusita sociala. Precum pietricelele colorate la triburile primitive sau surprizele Turbo in adolescenta noastra.


Dar o societate in care se poate trai inca foarte misto, daca reusesti sa nu intri in dansul insatisfactiei permanente cauzata de goana dupa pietricele. Libertate, prosperitate, toleranta, siguranta, conectivitate, servicii sociale mai bune decat ever in istoria omenirii. Sa ne bucuram de ele acum cat mai putem. Dupa noi, potopul. Oricum o sa vina, orice am face.

2 comentarii:

br3b spunea...

Imi place evolutia asta (natural) in blog de adunat comentariile lasate pe alte bloguri. :)

O sa ajungi sa fii supranumit Comentatorul. Bloggerul fara articole, doar comentarii. :D

Ionut spunea...

Intotdeauna mi-am pastrat libertate absoluta pe blogul personal. Sunt aici si comentarii, si articole c/p, si scrieri originale, la care am compus o saptamana sau 30 de secunde, clipuri, etc, orice am simtit la un moment dat ca vreau sa urc pe blog.

Deocamdata imi convine mai mult sa comentez, din motive de timp si putere de concentrare. Sunt curios ce se va intampla in lunile urmatoare, odata ce voi fi mai odihnit si mai liber. Voi incepe sa scriu lungi cearceafuri analitico-filozofice sau nu voi mai scrie nici macar comentariile de acum? Chiar nu stiu.