sâmbătă, 6 iunie 2009

Si eu votez impotriva

Am scris azi-noapte La Coltu' Strazii, dau c/p aici pentru fanii lenesi. :P



De vreo cativa ani ma contrazic cu Ovidiu pe teme politice, mai intai intr-un mediu virtual mai intim, acum aici, desi cred ca este evident atat pentru noi cat si pentru ceilalti ca avem conceptii mai curand apropiate, separate mai mult de simpatii personale si de prioritatea pe care o acordam unor criterii, fundamental aceleasi. Din pacate in primavara aceasta am ajuns in situatia trista de a avea aceeasi optiune, nu pentru ca unul ar fi convins pe celalalt, ci pentru ca se pare ca sila ne-a invins pe amandoi, precum Securitatea pe Constantinescu in urma cu un deceniu.
Am citit si eu articolul din Business Standard, chiar la prima ora a diminetii, si m-am ingrozit. In primul rand de ce poate gandi Norica Nicolai, capul de lista al Partidului National Liberal (!?!): nationalizarea companiilor, stabilirea de preturi standard, limitarea liberului schimb si reglementarea accesului in piata, cresterea rolului bancilor nationale si a subventiilor, deci cresterea rolului statului in economie! INCREDIBIL! As fi fost uimit sa aud asa ceva si de la un reprezentat PSD, deoarece sunt niste idei agresiv-socialiste, darmite de la “vedeta” unui partid ce se pretinde de dreapta!
Tot astazi am citit reactia respectivei doamne la testul de engleza a celor de la Cotidianul. Aceste doua momente m-au vindecat rapid si definitiv de orice tentatie de a vota duminica PNL. Le-am iertat multe in ultimii ani, m-am incapatanat sa continui sa ii votez in ideea ca un organism bolnav este totusi preferabil virusului in sine, reprezentat de pseudo-partidele democratice cu descendenta directa din FSN si PCR. Insa plasarea Noricai Nicolai pe primul loc in lista pentru europarlamentare este pur si simplu o jignire pentru noi acestia care am continuat sa ii votam in ultimii ani in ciuda “genialelor” strategii androniciene. Poate ca daca ar fi fost strecurata undeva pe un loc eligibil, dar mai putin vizibil, as fi putut inghiti broasca raioasa in sos picant de Renate Weber si Adina Valean, si pentru a imi mai scoate nodul in gat provocat de Basescu&Boc. Dar prezentata pe post de topping este prea mult! Nu am stomacul lui TRU si nici nu sunt platit pentru astfel de degustari, precum dansul.
Speculez ca aceasta isprava de gaga ii apartine in buna masura lui Ludovic Orban, un tip simpatic si plin de energie, dar pe care entuziasmul il orbeste de multe ori. (na, ca mi-a iesit si un joc de cuvinte!) Imi aduce vag aminte de Borcea de la Dinamo.
Dan Selaru reuseste aici o pledoarie pro-PNL mai convingatoare decat toti cei 9000 de Km parcursi de Antonescu, desi este bazata aproape exclusiv pe ideea de vot negativ. Totusi, punandu-le una langa cealalta pe Norica si pe EBA, prima nu mi se pare cu nimic mai rasarita. Ba chiar, daca votul ar fi obligatoriu iar cele doua singurele candidate, as vota odrasla prezidentiala, macar e mai tanara si mai atractiva.
Pe lista PDL am gasit vreo doi candidati merituosi (Cristian Preda si Marinescu) si inca vreo doi acceptabili (Stolojan si Macovei). De altfel, propunerile lui Stolojan din acelasi articol din Business Standard sunt singurele competente. Dar in general PDL arata bine spre foarte bine in VORBE. Tocmai de aceea de o buna bucata de timp am hotarat ca in evaluarea actiunilor lui Basescu&Co sa elimin complet declaratiile, intentiile si discursurile si sa ma uit exclusiv la FAPTE.
Iar acestea sunt pur si simplu infioratoare, atat in economie, cat si in politica sau in justitie. Recesiunea este mai mare decat cele mai pesimiste anticipari, la fel deficitul, cheltuielile bugetare sunt mai mari cu 15% iar investitiile cu 1/4 mai mici decat anul trecut! Atitudinea fata de mediul de afaceri este nu nepasatoare, ci de-a dreptul agresiva, nu in stilul Robin Hood, ci in stilul Putin. Citesc despre ea la nivel macro si o simt pe propria piele la nivel micro. Singura masura economica anticriza luata pana acum, dincolo de palavrageala sufocanta si populista, o constituie nesfarsitele licitatii disperate de titluri de stat pentru a face rost de banii pentru platile curente de salarii si pensii. De plata datoriilor catre companii (TVA sau contracte cu statul) nici pomeneala, ce sa mai vorbim de stimuli sau ajutor de stat…
Politic sunt aliati cu PSD-ul la guvernare si cu PNG-ul la primarie. Oficial, nu presupus sau punctual ca altii la care tipa Basescu acum vreun an de zile. “Partidul” (ghilimelele sunt obligatorii) isi mobilizeaza activul in slujba beizadelei sefului cel mare, care intre timp “se preocupa exclusiv de criza economica” aparand pe post de atractie principala la toate balciurile si talciocurile. Iar in pauzele dintre doua sarbe isi arata muschii la asupritorii imperialisti si mai incaseaza in tacere cate o flegma de la ursul mai batran de la est, ca rezultat al “succesurilor” nemasurate in politica externa.
In ceea ce priveste justitia…guvernul “cu o larga majoritate parlamentara” da mai multe ordonante decat guvernul de 22% a lui Tariceanu, despre ministri condamnati (nu cu inceperea urmarii penale pentru cazuri inventate, vezi Atanasiu) nu se sufla nici o vorba, numirile pe criterii politice au devenit lege (urmeaza oare legiferarea numirilor pe criteriul rudeniei, sau a sponsorizarilor politice acordate?), securitatea santajeaza magistratii cu mandat oficial, avem aproape certitudinea faptului ca nu numai ca monitorizarea pe justitie nu va fi ridicata, dar se vor bloca si fonduri europene (ca sa vada tanarul mafiot Chiuariu ce inseamna adevarata reforma!) iar eu unul pot in continuare sa il tachinez linistit pe Ovidiu. Acum vreo trei ani i-am promis ca il votez pe Basescu daca reuseste sa prinda macar UN hot mare.
Acesta este PDL-ul, dincolo de vorbe. Aparitiile permanent sau temporar decente (Cristian Preda, Sever Voinescu, cateodata Videanu sau Stolojan) n-au nici o legatura cu actiunile concrete ce sunt monopolul vechiului activ al PD, si se diferentiaza de PSD doar printr-un plus de incompetenta, pupincurism si mitocanie.
In ceea ce priveste PSD-ul, o organizatie pe care o exclud ca optiune, am tot auzit in jurul meu aprecieri pozitive la adresa lui Adrian Severin. Personal nu reusisem sa ma lamuresc pe ce sunt bazate. M-a lamurit acelasi articol din Business Standard:
“Intalniri periodice cu reprezentantii mediului de afaceri romanesc, pentru a le cunoaste mai bine problemele si pentru a vedea care ar fi modalitatile optime pentru promovarea si reprezentarea interesului romanesc de afaceri in UE”
Dupa umila mea parere, domnul candidat ar fi trebuit sa cunoasca pana acum aceste probleme. Nu sa ne ceara mai intai sa il votam, ca dupa aceea se va intalni cu noi si ne va intreba ce ne doare. Ca la ping-pong, o returnez si ii spun ca mai intai sa afle el problemele acelea si dupa aceea sa vina sa ceara voturi.
“Reorientarea instrumentelor financiare ale UE, a fondurilor structurale catre investitii publice”
Ah, investitiile publice, dragostea mea! Autorii acestui blog imi stiu pasiunea pentru acest domeniu. Mai bine imparte sumele respective la 20 milioane si le trimite prin mandat postal. E mai eficient!
“Acordarea de stimulente pentru investitiile private
Urgentarea implementarii de noi proiecte, care sa contribuie la relansare si care sa fie finantate din fondurile structurale si de catre Banca Europeana de Investitii”
Acestea le puteam spune si eu, la fel ca si “Acordarea de fonduri pentru reforma justitiei, invatamantului, sanatatii, sistemului de asigurari sociale, agriculturii, etc, etc” Pe scurt, sa ne dea cineva ceva de pomana, ca nevoi avem slava domnului! Poate ca i-as acorda mai multa atentie domnului candidat daca mi-ar explica cum are de gand sa ii pacaleasca pe nemti ca sa arunce cu bani in gaura neagra numita Romania. Nu de alta, dar si atoatecunoscatorul Basescu s-a crezut in stare pana cand l-a trezit brusc din visare madam Merker si l-a trimis la FMI, sa ii prescrie aia regimul.
Asadar m-am lamurit si cu Severin.
UDMR-ul nu e interesat de votul etnicilor romani. Pacat, poate pe mine m-ar fi interesat oferta lor. Ma rog, se pare ca pe ei in general nu prea ii intereseaza viitorul in aceasta tara.
EBA…ar fi fost o alegere haioasa daca intr-adevar ar fi fost independenta. Insa nu este decat circ de prost gust si pacaleala. Traditie de familie, ce sa-i faci.
In rest, Milut putea sa faca altceva mai util cu banii aruncati pe aceasta campanie, iar cei trei monstruleti Gigi, Vadim si Abraham au tot atatea sanse sa ii votez cate ar fi avut si daca s-ar fi dus pe lista PNL, asa cum a facut Norica. Forta Civica astia nu stiu cine sunt, am vazut doar un afis.
Ma intereseaza politica, ma informez, incerc sa aleg rational si, in general, VREAU SA VOTEZ. As vota si niste mediocri, dar totusi nu pot sa votez niste indivizi pe care nu doar ca nu ii pretuiesc, dar ii consider dusmanii majori ai tipului de societate pe care eu il doresc. Celor care imi repeta lozinci auzite pe la americani, de genul “nu votezi nu contezi”, “votul este o datorie civica” sau “daca nu votezi nu ai dreptul sa comentezi” le raspund ca acestea erau valabile si pe timpul lui Ceausescu. Si atunci puteai sa votezi, nu? Ce sa votez, Ceausescu-Ceausescu-Ceausescu??
Resimt aceste indemnuri la vot precum vocea activistului care striga la megafon: “acum cantati, Ceausescu-PCR!” Am fost o singura data la o asemenea manifestare, pe Stadionul 23 August, la 13 ani, si atunci am jucat imperturbabil sah cu un coleg, spre disperarea dirigintei si a omului cu megafonul. Duminica probabil ca o sa ma joc putin World of Warcraft si o sa degust disperarea agitatorilor ce vad cum li se refuza sueta, precum unor cantareti prosti. Asta prespunand ca ii deranjeaza cu adevarat, lucru de care nu sunt deloc sigur, avand in vedere ca o participare scazuta creste ponderea voturilor fraudate in stabilirea rezultatelor, iar acolo, in capacitatea de fraudare, se vede cu adevarat “forta organizatiilor locale si centrale ale partidului”, nu?
S-ar putea ca aceste alegeri europarlamentare sa reprezinte “bottomul” (ca tot e la moda termenul) degradarii vietii politice din Romania, inceputa imediat dupa ce aderarea la EU a devenit o certitudine. M-as bucura ca prezenta foarte scazuta la vot sa fie considerata un lucru neplacut si sa determine o reactie a politicienilor. Mai personal, m-as bucura ca PNL-ul sa primeasca si sa constientizeze ca a primit o palma, pentru gluma nesarata cu Norica.
Nu sunt insa foarte sigur de acest lucru. Vom vedea la toamna, in turul 2 al alegerilor prezidentiale, singurul vot care conteaza cu adevarat in acest an. Mi-e teama ca daca aceasta tendinta continua, dupa aceea va prea tarziu pentru a mai fi reversata altfel decat intr-un alt episod istoric. Asa imi era teama si in 1996 si in 2004.

P.S.: ma mira ca nici o organizatie civica nu s-a gandit sa faca o actiune de genul “Vreau sa votez dar n-am cu cine”, sau “Va rog sa imi dati posibilitatea de a vota”. As fi participat la asa ceva, as fi purtat o insigna, as fi semnat o petitie, etc. Ar fi fost interesant fie si doar pentru a vedea in ce masura de vina sunt EI pentru ca sunt prea prosti, sau NOI, pentru ca suntem prea putini si neinteresanti.


Si mai adaug doua vorbe si un clip. Daca era ea pe primul loc pe lista PNL, iar Norica pe penultimul, votam sigur. Din pacate este invers:

Un comentariu:

gabitzu spunea...

Iti place Gigi Becali? Il urasti?

il poti vedea in toata splendoarea lui! http://www.fotoblog.ro/2009/06/25/body-language-de-europarlamentar/