Insa din pacate pana acum n-am gasit timp si nici nu sunt sigur ca voi gasi inainte ca viziunile mele sa se indeplineasca, si mi-e ciuda sa ratez ocazia de a ma lauda (sau de a ma face de ras). Asa ca postez aici previziunile, fara prea multe explicatii, pentru ca, evident, n-am timp:
Martie - August:
*Economia intra in recesiune: -2% pana la -5% crestere economica anualizata;
*Primele date despre executia bugetara arata un deficit alarmant: 5% - 7% din PIB. Masurile de reducere a cheltuielor bugetare se adopta greoi datorita nesfarsitelor dispute din cadrul coalitiei, atunci cand se adopta se descopera diverse probleme ce le fac inaplicabile sau mult mai putin eficiente decat se spera, iar efectul celor ce totusi sunt implementate este mult sub asteptari. In ceea ce priveste veniturile bugetare, va recomand acest articol scris de redactorul-sef al ZF, din al carui final se poate deduce cu usurinta cat de "realista" este proiectia bugetara.
*BNR amana orice eliberare de bani in economie, fie prin reducerea ratei de refinantare, fie prin reducerea rezervelor obligatorii. Asa cum a spus Mugur Isarescu, nu vor face acest lucru pana cand nu vor vedea efecte concrete ale masurilor de reducere a cheltuielilor bugetare. Nu va fi cazul. Se vor multumi sa apere succesiv diverse praguri ale cursului leu/euro, fara insa a risca sume mari din rezervele valutare.
*Curs valutar: 4.4 - 4.6 lei/euro.
*Inflatie: 4-5%, deficitul de cont curent va scadea usor, dar nu prea mult, deoarece scaderea importurilor va fi asociata si cu o prabusire a exporturilor. Vad un grad foarte mare de imprevizibilitate aici.
Undeva in acest interval de timp, mai devreme sau mai tarziu, se va incheia inevitabilul acord cu FMI. Sa speram ca FMI-ul va mai avea bani pana atunci, altfel intram intr-un scenariu catastrofic. Tot in acest interval de timp probabil va veni si sfarsitul guvernului Boc, inlocuit cu un contabil de genul Stolojan sau Tanasescu, care sa inspire incredere celor ce ne vor da bani pentru a evita falimentul ca tara.
Aprilie - Septembrie
*Guvernul FMI va implementa rapid masuri foarte dure de reechilibrare macroeconomica, in special cresteri de fiscalitate si blocarea oricaror cresteri de pensii/salarii/ajutoare de stat. As miza in special pe cresterea TVA. S-ar putea ca 16% sa ramana, oricum incasarile din impozit pe profit vor fi nesemnificative in 2009. Nici acest guvern nu va reusi insa sa taie semnificativ din cheltuielile aparatului de stat, iar bani pentru masuri de stimulare economica nu o sa aiba. Dupa 2-3 luni va fi prins la mijloc intre miscari sindicale puternice ale celor ce traiesc de pe urma bugetului (studenti, pensionari, functionari publici, profesori, medici, etc) si presiunea politicienilor pentru masuri populiste, data fiind apropierea celor doua randuri de alegeri (europarlamentare si mai ales cele prezidentiale). Acordul cu FMI NU va putea fi respectat, a doua transa nu va mai veni niciodata.
*Deficitul bugetar se mai calmeaza, pana la cifre intre 3-5%;
*Cursul are o revenire, poate chiar pana pe la 4.0 - 4.3;
*Inflatia scade spre 3-4%;
*BNR scade usor rata de finatare, pana pe la 7-9%. Toate acestea duc la un mic puseu de incredere din partea finantelor internationale, intra ceva bani in tara, prabusirea economica se calmeaza pentru moment.
Septembrie - Decembrie
*Sub presiunea mixta a politicienilor si sindicalistilor, guvernul FMI "da" niste pomeni electorale, modeste ca valoare pentru oameni, dar suficient cat sa pulverizeze momentul de incredere al finantelor externe;
*BNR-ul isi face jocul obisnuit inainte de alegeri, protejand cu orice pret rata de schimb pana la momentul respectiv. Pariez pe un 4.2 - 4.4. Cu ocazia asta isi afecteaza serios si rezerva valutara;
*Infuzia de bani in economie calmeaza recesiunea, insa alimenteaza inflatia si deficitele. Dupa alegerile prezidentiale (noiembrie?) asistam la traditionala prabusire a indicatorilor economici.
Cifre pentru sfarsitul anului 2009:
- Crestere economica: -1% -2%;
- Deficit bugetar: 4% - 6%
- Inflatie: 5% - 7%
- Curs leu/euro: 4.5 - 4.7
Sunt constient ca ma pot insela grav, iar cu atatea detalii am crescut acest risc, dar oricum exercitiul a fost amuzant, iar scenariul mi se pare credibil.
Un comentariu:
Misto ! Pare al draq de realist !
Trimiteți un comentariu