luni, 19 ianuarie 2009

Recesiune. Nu incetinirea cresterii, nu stagnare


...asta cred eu ca va fi in Romania in anul 2009. N-am timp acum sa detaliez de ce, asa ca pentru moment ma multumesc sa ii citez pe altii cu care sunt de acord.

Mai intai Ionut Popescu, cu un articol puternic politizat in care da vina pe "greaua mostenire", reitereaza ideea aberanta a unui acord cu FMI in anul 2006 si in general incearca sa creeze un nivel de asteptari atat de scazut incat orice varza ar face noul guvern sa para ca e mai bine decat ar putea fi.

Dincolo de subiectivismul interesat absolut evident, este totusi unul dintre primii ce o spun raspicat:

România în faţa recesiunii

Cred că vom avea scădere economică în toate cele patru trimestre ale acestui an şi că prognoza cea mai optimistă ar putea fi creştere zero.


Apoi o sinteza simplutza si usor de inteles a lui Dan Popa:


Vestea buna e ca se poate si mai rau.

“Suntem deja in recesiune si ma tem ca vom merge spre -4% anul asta”, imi scria sambata un asemenea bancher, membru in boardul bancii la care lucreaza


Un articol prudent despre perspectivele economiilor din Europa de Est in "The Guardian":

Eastern Europe braced for a violent 'spring of discontent'

According to the most recent estimates, the economies of some eastern European countries, after posting double-digit growth for nearly a decade, will contract by up to 5% this year, with inflation peaking at more than 13%. Many fear Romania, which joined the European Union with Bulgaria in 2007, may be the next to suffer major breakdowns in public order.


Si, pentru o imagine mai generala, un articol aparut Joi pe Reuters ce anunta ca pauza se apropie de sfarsit si urmeaza repriza a doua a crizei financiare:

Global lending thaw may yet return to deep freeze

NEW YORK (Reuters) - Hell may yet freeze over again in a second wave of the global credit crisis.

"This is a temporary respite and when it's over, the stock market will make new lows, and Libor spreads will go beyond their extremes in October,"

"We haven't worked off the excesses that led us to the crash,"

"In every indicator that I follow, the bear market is not over yet,"

Niciun comentariu: