marți, 25 august 2009

Bi-2

Noroc cu siteurile astea de socializare. Mai gasesc si eu ceva muzica buna, pentru ca daca e dupa "mijloacele de larga difuzare in masa" mor cu GaGa Maca.

Trei piese ce mi-au placut de la prima ascultare, cu siguranta ca in timp voi mai descoperi si altele:








joi, 20 august 2009

Inteligenta si sinceritate

Rar mi se intampla sa postez in aceeasi zi de doua ori. Dar si mai rar mi se intampla sa citesc un interviu precum cel pe care il recomand aici. Ieri radeam de stilul pretios cu care Vantu are revelatii despre lucruri pe care le putea citi pe Reuters acum 5 ani. Astazi am gasit o istorie interesanta, in care apare si un personaj pe care eu il admir iar marea majoritate a romanilor in frunte cu Conducatorul Mult Iubit il urasc, iar povestitorul demonstreaza o inteligenta ce imi impune respect si o sinceritate uneori dezarmanta.

"Abordarea mea iniţială a fost pur teoretică. Am luat manualele de mergers and aquisitions, mi-am făcut un plan, care din start a fost obstrucţionat de toţi."

" dar să ştiţi că nu mai puţin formale, birocratice sunt şi companiile multinaţionale, poate chiar cu mult mai formale şi mai birocratice decât stilul pe care l-au adus kazahii la Rompetrol."

"Dacă e să nu glumim, îl cunoşteam pe Dinu Patriciu pe vremea când, poate, mă consideram un mai mare om de afaceri decât el: la mijlocul anilor '90. Dar, după ce am văzut performanţele lui la începutul anilor 2000, mi-am lăsat şi eu orgoliile şi aroganţele şi am venit să fiu unul dintre soldaţii lui."

"Şi v-am spus: pe Dinu Patriciu nu trebuie să îl crezi, trebuie să îl urmezi. Dacă încerci să îl analizezi din punct de vedere matematic, să îi calculezi ideile, întotdeauna ţi se pare că e Science Fiction."

"Trei, să ne soluţionăm două probleme esenţiale: una este nevoia unui partener cu experienţă istorică în domeniu, care ne-ar fi adus management şi lichidităţi, fie ele în formă de capital, fie, în cazul nostru, ţiţei, care este acelaşi lucru. Şi a doua – ne-ar dizolva puţin presiunea politică. Este uşor să îl înghiţi pe unul român, cu bube, cu floricele la ureche."

"Şi dacă noi aveam, până la data X, o coadă lungă de doritori să finanţeze dealul respectiv, după data X aveam o coadă lungă care fugeau de la noi, să nu îl finanţeze."

Omul care a adus kazahii în România: O tranzacţie ca Rompetrol nu va mai reuşi nimeni

De ce pentru noi Basescu este Iliescu Doi

Pana in Februarie am avut control de la ANAF referitor la TVA.
In Martie am depus contestatia, in Aprilie am trimis scrisori si am mers in audiente, in Mai am primit raspunsul (pozitiv).

In iunie au luat o pauza: se roteau cadrele.

In Iulie a venit un control de la ANV in urma unei sesizari de la Politia de Frontiera (!?!). Subiectul era atat de stupid incat am scapat repede, in 2 saptamani.

Imediat dupa ei a venit iarasi control de la ANAF pe TVA. Am terminat cu ei Vineri 7 August, printr-o cerere de sanctionare disciplinara, conform Codului de Procedura Fiscala. Inca astept raportul final, trebuie sa vina saptamana aceasta.

Ieri a venit iarasi ANV-ul. De data aceasta pentru un control pe accize pe ultimii 5 ani. Probabil o sa dureze pana spre sfarsitul anului.

Din Februarie 2005 pana in Septembrie 2008 n-am avut nici un control, de nici un fel. Inainte de 2005 controalele erau o stare permanenta de fapt, cateodata doua in acelasi timp, fara incetare incepand din 2000 de cand lucrez aici. Acum ne-am intors de unde am plecat.


PS: ca sa nu creada cineva ca suntem cine stie ce infractori, mentionez ca am luat o singura data amenda, in 2001, pe faimoasa Lege privind Repatrierea Valutei, pe care nu am contestat-o in instantele internationale pentru ca aveam de recuperat niste milioane de dolari TVA de la asa-numitul "stat" roman. Spaga n-am dat niciodata, nimic, cel putin din 2004 de cand pot fi absolut sigur ca nu s-a intamplat nimic fara cunostinta mea.

Intamplator as fi avut niste treaba, pentru ca vanzarile sunt in "viteza verticala", precum avionul ala frantuzesc. Dar ce conteaza asta, ma duc sa rasfoiesc hartoage si sa port discutii paranoico-stupide cu domnii de la vama. Peste 1-2 luni probabil ca o sa dam oameni afara. Timp de gandit la masuri mai inteligente n-avem, pentru ca 60% din el il pierdem cu datul cu semnatul, certuri, scrisori, audiente, etc, etc, si eu si directorul general. Sa dea Dumnezeu ca din banii "recoltati" la buget (nu de la noi, dar cu siguranta de la altii mai vulnerabili) sa isi cumpere cruci, si Basescu, si Boc, si toate neamurile, pilele, lautarii si servitorii lor!

miercuri, 19 august 2009

Cu un pas in urma


Se spune ca marii manageri trebuie sa fie permanent cu un pas inaintea evenimentelor. Nu este cazul si la noi, unde marea majoritate a "managerilor" sunt niste simpli escroci.

Intr-un interviu aparut astazi pe Pagina de Media, Sorin Ovidiu Vantu descopera roata:

"Petrişor Obae:În comunicarea lui Emil Hurezeanu despre deciziile acţionarului majoritar se vorbeşte despre “dezvoltarea şi consolidarea mediei electronice – online, radio, TV”, ca prioritate. Ce se întâmplă cu printul?
Este în funcţie de piaţă. Piaţa va decide soarta printului. Ca în orice afacere, te orientezi acolo unde ai şanse de dezvoltare în viitor. Eu, acum nu mai cred în print.

Sorin Ovidiu Vîntu: Şi ce se întâmplă cu printul?
Printul se păstrează, dar nu mai pot investi. Evident că voi susţine Cotidianul, dar nu mai investesc în dezvoltarea ziarului.

Şi ce se va întâmpla cu Cotidianul?
Cum spuneam, piaţa va decide. Sunt convins că este o soluţie bună, pentru Cotidianul, Cornel Nistorescu. Chiar dacă acolo sunt au fost două filozofii de presă diametral opuse – filozofia Nistorescu şi filozofia Caţavencu.

Cotidianul este lăsat de unul singur?
Una este să menţii un produs, alta este să investeşti în dezvoltare. Normal că voi susţine Cotidianul, chiar dacă la tiraje mult mai mici. În general, eu cred că ziarele vor rezista în viitor, dar la tiraje mult mai mici.

Îi susţin, dar nu mai investesc în dezvoltare. Nu cred în viitorul ca business al presei scrise. Să scot un ziar ca să-l fac ambalaj pentru murături nu este genul meu.

În momentul în care ştiu că toată generaţia care vine acum din spate este pe online, de ce să mai bag bani în print?"


A fost nevoie sa piarda cateva zeci (sute?) de milioane de euro pentru a ajunge la aceasta concluzie inteleapta, pe care ar fi putut sa o afle inca de acum cativa ani buni daca ar fi citit niste publicatii/siteuri generaliste (nu vorbesc de cele de specialitate, pentru ca nu sunt specialist in media!) dar serioase. Sau ar fi putut sa angajeze niste oameni competenti in locul "deontologilor" buni la scris referate filozofice despre ultima stramba bagata de Basescu si care se legitimeaza intre ei drept "intelectuali", "lideri de opinie", etc, etc, precum se legitimau pe vremuri la Mamaia "creatorii de slagare".

In rest...imi pare bine ca a luat teapa! :D Si o sa mai ia.

Next one: Geoana & Gusa

luni, 17 august 2009

My Political Views

My Political Views
I am a center-right social libertarian
Right: 2.57, Libertarian: 4.23

Political Spectrum Quiz


My Foreign Policy Views
Score: -7.51

Political Spectrum Quiz


My Culture War Stance
Score: -5.46

Political Spectrum Quiz

miercuri, 12 august 2009

Putin si taxiul

Habar n-am ce reprezinta filmuletzul asta, pentru ca totul este in ruseste, dar e haios tare. Si poate va era dor de ceva din Mama Rusie, pentru ca a trecut mult de cand am postat imnul Gazpromului. :D

duminică, 9 august 2009

Georgia: cum se poate face treaba

Pentru cei ce tot spun ca "la noi nu se poate asa ceva":

• Impozit pe profit de 15%;
• Impozit pe venit de 20%, urmând ca această cotă să ajungă la 15% până în 2012, conform legislaţiei în vigoare;
• Impozit pe proprietate de până la 1%;
• TVA – redus de 18%, respectiv 0% pentru sectorul financiar şi de sănătate.

Georgia nu are:
• Contribuţii sociale
• Impozit pe dividendele oferite de companiile listate la bursă
• Impozit pe dobânda aferentă depozitelor bancare şi obligaţiunilor

Ca urmare a reformei fiscale, impactul asupra bugetului de stat a fost uriaş, însă nu în sensul golirii acestuia de resurse, aşa cum poate s-ar aştepta unii, ci în sensul creşterii puternice a veniturilor colectate. Acestea din urmă au sărit, ca pondere în PIB, de la 15% în 2003 la 30% în 2008.

Păşind consecvent pe linia liberală a reformelor întreprinse, autoritatea politică a aprobat o lege care limitează cheltuielile publice la 25% din PIB, ceea ce lasă spaţiu pentru reducerea în continuare a impozitelor.

2. Liberul schimb

Georgia a abolit aproape în totalitate şi unilateral taxele vamale şi barierele non-tarifare la import. Circa 95% din mărfurile importate intră în ţară fără nicio taxă vamală, iar pentru restul există taxe de maxim 12%, ceea ce face ca taxa vamală medie să nu depăşească 0,6%.

S-a întreprins o amplă reformă a administraţiei publice, concretizată în reducerea cu 50% a numărului funcţionarilor publici, ceea ce a permis creşterea consistentă a salariilor celor rămaşi în sistem. Zeci de reglementări au fost simplificate radical sau abrogate complet, avându-se în vedere următoarele trei principii:
• Birocraţia naţională nu posedă capacitatea de a reglementa sau certifica produsele şi activitatea economică mai bine decât o fac birocraţiile din statele dezvoltate; în consecinţă, furnizarea oricărui produs sau serviciu care este deja reglementată într-un stat membru al OECD este permisă automat, fără alte condiţii, în Georgia (vizate au fost, de exemplu, instituţii şi servicii financiare, bunuri de consum, inclusiv farmaceutice);

• Sistemul complicat de ajutoare sociale a fost înlocuit cu un program naţional de protecţie socială, prin care familiilor cu venituri reduse li se acordă lunar o anumită sumă.

• Atragerea masivă de investiţii străine. Investiţiile străine directe au ajuns în ultimii ani să reprezinte 15% - 17% din PIB; Deficitul de cont curent este finanţat într-o măsură covârşitoare prin investiţiile străine directe, nu prin împrumuturi pe termen scurt.
• Creştere economică accelerată. Din 2004, PIB real al Georgiei a crescut cu peste 8% în fiecare an. PIB nominal a crescut de peste 3 ori, de la 4 miliarde dolari în 2004 la aproape 13 miliarde în 2008;

Georgia a continuat să atragă investiţii străine directe enorme (circa 20% din PIB), în condiţiile purtării războiului cu Rusia! În Georgia se preconizează pentru anul în curs (în acest moment – iunie 2009) o scădere economică superficială (-1%), într-un moment în care pieţele emergente se prăbuşesc!

Articolul complet.

Ma rog, sa mentionam ca Presedintele lor are un Master of Laws de la Universitatea Columbia si vorbeste fluent 4 limbi straine. Al nostru are Institutul de Marina si pretinde ca vorbeste engleza.

Deci, probabil ca intr-adevar "la noi nu se poate".

joi, 6 august 2009

Tolontan despre Basescu

Zilnic se scriu zeci de articole in zeci de ziare despre Traian Basescu. I se rosteste numele de sute de ori la peste zece posturi de televizune. In 90% din cazuri putem afla doar SENTIMENTELE celor ce il pomenesc despre el. Basescu actioneaza ca alcoolul, intuneca ratiunea si starneste sentimentele. Rareori poti citi sau auzi un comentariu despre cel mai invocat roman care sa faca apel la inteligenta si ratiune si nu la doar la sentimente, uneori primare.

Acum cateva minute am citit un astfel de articol. Paradoxal, a aparut intr-un ziar de sport, scris de un comentator sportiv. Este si acesta un semn al colosalei confuzii de valori din Romania.

Cele 27.353 de cuvinte ale lui Traian Băsescu

miercuri, 5 august 2009

Bebeul, ultima si cea mai tare fitza romaneasca

Acest post ar fi trebuit sa il scriu mai demult, dar acum mi-a adus aminte un prieten de istorie.

In urma cu cateva saptamani am ajuns pentru o ora la Trattoria din Herastrau, un loc unde se intalnesc toti trendsetterii mahalalei romanesti. Ce-am vazut acolo:

a. Bebeul pus pe masa, langa cocktail, in timp ce comeseanul din partea cealalta face poze;

b. Bebeul pus intr-un echilibru fragil pe marginea pavilionului, in care se afla, printre altii, celebrul noname Falemi;

c. Pitzi mare si cu pitzi mica, imbracate IDENTIC, in rochitze albe transparente si scurte pana la funduletz, fac ture de terasa pentru ca pitzi mica se plictiseste sau n-are aer, dar mai ales pentru a saluta si a primi omagiile colegilor de taiat frunza la caini;

d. Intrarea in buda era blocata de 5 bebei care se bateau cu apa. Din fericire nu intrasera si la barbati. In timp ce faceam treaba pentru care exista buda am auzit o menajera dojenindu-i duioasa pe bebei. La iesire a trebuit sa imi fac loc printre ei, plus doua mamici sexoase cu bebeii din dotare care tocmai intrau.

In principiu cam 40% din populatia terasei era sub 5 ani.

marți, 4 august 2009

Uraa, criza s-a terminat! Suntem inapoi in 1998!

Two major U.S. benchmarks just concurrently reached headline milestones.

Specifically, the Nasdaq has cleared the 2,000 mark, while at the same time, the S&P 500 has edged atop the 1,000 mark.

That's the good news.

The bad news is that both levels were initially surpassed in 1998, more than 11 years ago.

So those buy-and-hold investors that rode out the Internet bubble, and the ensuing crash, followed by the housing bubble, and this year's crash, have been rewarded with their original 1998 investment back, along with a few gray hairs.

De aici.

PS: astazi am scris si un articol suparat La Coltu' Strazii.