vineri, 20 februarie 2009

marți, 17 februarie 2009

La noi ca la....toata lumea


Vazute acum cateva minute pe Reuters, poate v-ati plictisit de buget, crime si violuri, familia Becali, Basescu si Bahmu:


Teroristii, uite teroristii:



Israel planned to target Iranian nuclear scientists with letter bombs and poisoned packages and had set off explosions in Iran.

Sigur, astia sunt teroristii d-aia buni, care lupta pentru libertate si democratie. Sunt de-ai nostri.

GM inca se mai zbate. E posibil ca maine dimineata sa aflam exact data si ora inmormantarii. Locul se cunoaste: Washington

Since GM hired Citigroup to seek buyers for its iconic Hummer brand in June, no buyer has emerged. Moreover, several expected buyers have publicly denied interest.
...
GM Vice Chairman Bob Lutz said last month that Saab had never made money for the automaker in the nearly two decades it has owned the brand. "Frankly, they've been on GM life support," he said. "It's just an unending string of losses."

Hummer anybody, Saab anybody? Ieftinache, la super-reducere, cash sa fie!

PS: nenea Bob asta ar fi bun langa Basescu. E foarte suparat pe Saab dar cine l-a impedicat sa rezolve problema pana acum, de cand ia salariul ala baban si se plimba cu private-jetul? Agenturilii, cu siguranta.

luni, 16 februarie 2009

marți, 10 februarie 2009

Horoscopul economiei romanesti in 2009

De vreo doua saptamani imi tot planific sa scriu un articol mai lung, argumentat, de preferat La Coltu' Strazii despre ce cred eu ca se va intampla cu economia romaneasca in 2009. O serie de predictii reusite din ultimul an mi-au dat curaj sa imi incerc norocul. Nu as numi aceasta tentativa "analiza" sau "predictie", pentru a nu imi pune in cap toti capitalistii de sertar ce vor linkuri, grafice si fraze c/p din diversi prezicatori cu diploma (guvern, BNR, agentii de rating, etc), asa ca adopt titlul mai modest de Horoscop. Este pentru cine vrea sa creada.

Insa din pacate pana acum n-am gasit timp si nici nu sunt sigur ca voi gasi inainte ca viziunile mele sa se indeplineasca, si mi-e ciuda sa ratez ocazia de a ma lauda (sau de a ma face de ras). Asa ca postez aici previziunile, fara prea multe explicatii, pentru ca, evident, n-am timp:

Martie - August:

*Economia intra in recesiune: -2% pana la -5% crestere economica anualizata;
*Primele date despre executia bugetara arata un deficit alarmant: 5% - 7% din PIB. Masurile de reducere a cheltuielor bugetare se adopta greoi datorita nesfarsitelor dispute din cadrul coalitiei, atunci cand se adopta se descopera diverse probleme ce le fac inaplicabile sau mult mai putin eficiente decat se spera, iar efectul celor ce totusi sunt implementate este mult sub asteptari. In ceea ce priveste veniturile bugetare, va recomand acest articol scris de redactorul-sef al ZF, din al carui final se poate deduce cu usurinta cat de "realista" este proiectia bugetara.
*BNR amana orice eliberare de bani in economie, fie prin reducerea ratei de refinantare, fie prin reducerea rezervelor obligatorii. Asa cum a spus Mugur Isarescu, nu vor face acest lucru pana cand nu vor vedea efecte concrete ale masurilor de reducere a cheltuielilor bugetare. Nu va fi cazul. Se vor multumi sa apere succesiv diverse praguri ale cursului leu/euro, fara insa a risca sume mari din rezervele valutare.
*Curs valutar: 4.4 - 4.6 lei/euro.
*Inflatie: 4-5%, deficitul de cont curent va scadea usor, dar nu prea mult, deoarece scaderea importurilor va fi asociata si cu o prabusire a exporturilor. Vad un grad foarte mare de imprevizibilitate aici.

Undeva in acest interval de timp, mai devreme sau mai tarziu, se va incheia inevitabilul acord cu FMI. Sa speram ca FMI-ul va mai avea bani pana atunci, altfel intram intr-un scenariu catastrofic. Tot in acest interval de timp probabil va veni si sfarsitul guvernului Boc, inlocuit cu un contabil de genul Stolojan sau Tanasescu, care sa inspire incredere celor ce ne vor da bani pentru a evita falimentul ca tara.

Aprilie - Septembrie

*Guvernul FMI va implementa rapid masuri foarte dure de reechilibrare macroeconomica, in special cresteri de fiscalitate si blocarea oricaror cresteri de pensii/salarii/ajutoare de stat. As miza in special pe cresterea TVA. S-ar putea ca 16% sa ramana, oricum incasarile din impozit pe profit vor fi nesemnificative in 2009. Nici acest guvern nu va reusi insa sa taie semnificativ din cheltuielile aparatului de stat, iar bani pentru masuri de stimulare economica nu o sa aiba. Dupa 2-3 luni va fi prins la mijloc intre miscari sindicale puternice ale celor ce traiesc de pe urma bugetului (studenti, pensionari, functionari publici, profesori, medici, etc) si presiunea politicienilor pentru masuri populiste, data fiind apropierea celor doua randuri de alegeri (europarlamentare si mai ales cele prezidentiale). Acordul cu FMI NU va putea fi respectat, a doua transa nu va mai veni niciodata.
*Deficitul bugetar se mai calmeaza, pana la cifre intre 3-5%;
*Cursul are o revenire, poate chiar pana pe la 4.0 - 4.3;
*Inflatia scade spre 3-4%;
*BNR scade usor rata de finatare, pana pe la 7-9%. Toate acestea duc la un mic puseu de incredere din partea finantelor internationale, intra ceva bani in tara, prabusirea economica se calmeaza pentru moment.

Septembrie - Decembrie

*Sub presiunea mixta a politicienilor si sindicalistilor, guvernul FMI "da" niste pomeni electorale, modeste ca valoare pentru oameni, dar suficient cat sa pulverizeze momentul de incredere al finantelor externe;
*BNR-ul isi face jocul obisnuit inainte de alegeri, protejand cu orice pret rata de schimb pana la momentul respectiv. Pariez pe un 4.2 - 4.4. Cu ocazia asta isi afecteaza serios si rezerva valutara;
*Infuzia de bani in economie calmeaza recesiunea, insa alimenteaza inflatia si deficitele. Dupa alegerile prezidentiale (noiembrie?) asistam la traditionala prabusire a indicatorilor economici.

Cifre pentru sfarsitul anului 2009:

- Crestere economica: -1% -2%;
- Deficit bugetar: 4% - 6%
- Inflatie: 5% - 7%
- Curs leu/euro: 4.5 - 4.7

Sunt constient ca ma pot insela grav, iar cu atatea detalii am crescut acest risc, dar oricum exercitiul a fost amuzant, iar scenariul mi se pare credibil.

Buget de criza. LOL!


Bugetul Ministerului Turismului este de 22 de ori mai mare decat bugetul pe anul 2008 al fostei agentii de profil, iar cel al Administratiei Prezidentiale "doar" s-a dublat! Daca in ceea ce priveste mosia domnitei Elena e fara cuvinte, as fi chiar curios sa aflu de ce are nevoie Traian Basescu de un buget dublu in "anul de criza" 2009? O fi aceasta una din masurile "cu efect multiplicator" anuntate de Pogea? LOL!


Premierul Emil Boc a majorat cheltuielile de transport si cazare ale Cancelariei personale ("camarila regala") cu 300% - 400%, pentru ca si-a adus oamenii de incredere de la Cluj, ceea ce a facut ca de la trambitatul 40%, reducerea fata de bugetul Cancelariei odiosului Tariceanu ale carui 66 de masini faceau 200 de Km pe zi sa ramana la un fragil 6,21%. In proiect! LOL!


Am lucrat pe vremuri la o companie la care patronul roman carase 1/3 din populatia oraselului din care provenea pentru a avea in jurul sau "oameni de incredere". Nici in ziua de astazi lucrurile nu s-au schimbat prea mult: cand bulibasa isi muta cortul, ia dupa el toata satra. Fara gluma, in ultimele 2 saptamani am observat o crestere vizibila a numarului de masini cu numar de Cluj ce strabat minunatul DN1.


Un finantist respectabil precum guvernatorul Mugur Isarescu declara: „Sunt de acord cu preşedintele Băsescu, care a anunţat o cifră, a făcut un calcul. Fondurile europene sunt de 6-7 miliarde de euro. Nu suntem pregătiţi din punct de vedere organizatoric, al capacităţii de absorbţie. În aceste condiţii, o prefinanţare, un împrumut general de la UE nu ar strica”.


Si eu sunt de acord cu primul economist al tarii: in general, niste bani de pomana nu strica niciodata! LOL!


Un alt finantist absolut respectabil precum Daniel Daianu spune ca spera ca liniile de creditare pe termen scurt deschise de bancile-mama catre sucursalele din Romania sa fie reinnoite in proportie de 80-90%. Oare asta a dedus dansul din retrogradarea ratingului de tara la "junk"?


Cum s-ar spune, vrabia malai viseaza. LOL.


In fine, acelasi simpatic domn Boc, (prim-ministru, nu clown, daca nu stiati), in fata Parlamentului Romaniei, dupa ce a reusit cu eforturi evidente sa treaca de prezentarea generala a bugetului, revine la ce stie el mai bine, mai precis la lupta cu agenturilii, si declara:


"Vestea bună este că ordonanţa în baza căreia a făcut această diminuare a patrimoniului statului român este încă la Parlament şi avem şansa să o respingem"

[...]

pentru a acorda acel contract care prejudiciază financiar interesele României, iar noi avem datoria să curmăm acest abuz".


Asadar, domnul Boc stie ca este vorba de un abuz, de un prejudiciu adus intereselor Romaniei si de un transfer ilegal de proprietate. Se pare ca propriul sau Corp de Control nu a aflat inca, de vreme ce mai cerceteaza inca problema. LOL


Sigur, domnul Boc a invatat arta antepronuntarii si a justitiarismului la televizor de la maestrul sau Basescu. Daca dupa cercetari concesiunea Sterling va ramane bine-mersi asa cum este acum, spre marea disperare a sponsorului Vantu, imi da domnul Boc voie sa ii dau niste castane, asa de sus in jos? LOL.


Cat despre abuzurile si prejudiciile lui Tariceanu, acestea erau previzibile inca din momentul in care s-a semnat alianta intre PDL si PSD. Vezi ce-a patit Nastase din 2005 pana in prezent. Cred ca nici macar pe el nu l-au surprins, de aceea nici nu prea se agita. LOL.



PS: mor de curiozitate sa vad cum arata bugetele de criza la cele 6 securitati. Pariu ca sunt mai mari decat in 2008? LOL!

sâmbătă, 7 februarie 2009

See my dreams

They are not like anyone's
Anyone's





There's something in the air that greets me
There's something in the air
I don't know where I belong
Or where does it go from here
See my dreams
They are not like anyone's
Anyone's
There's something in your stare that greets me
There's something in your stare
That tells me where I belong
Or where it all goes from here
I don't know where I belong
Or where it all goes from here
See my dreams
They are not like anyone's
Anyone's
There's something in the air that greets me
There's something in the air
I don't know where I went wrong
Or where does it go from here
See my dreams
They are not like anyone's
Anyone's

joi, 5 februarie 2009

Sterlingi si ruble

La doua zile de la inceputul scandalului, eu mai am doar doua nelamuriri in ceea ce priveste deja faimosul contract de concesiune cu canadienii de la Sterling:

1. In ce masura a fost legala transformarea contractului de impartire a productie (PSA in pasareasca industriei) intr-unul de concesiune.

2. In ce masura a fost legala emiterea respectivei HG fara a avea aprobarea prealabila a CSAT.

Sunt chichite avocatesti foarte complicate acolo. Mi se pare, de exemplu, ca in anul 1992 nici nu se puteau acorda legal concesiuni persoanelor nerezidente, asa ca este posibil ca sa se fi folosit formula unui PSA pentru a se incadra in legislatia vremii, in timp ce in spate, intr-un MOU sau alt gen de intelegere supusa legislatiei internationale, era deja convenita concesionarea la un moment ulterior.
La fel, este posibil ca sa nu fi fost necesara aprobarea CSAT deoarece prin HG-ul respectiv nu se acordau niste resurse (ele fusesera deja acordate anterior) ci doar se reglau niste aspecte de forma.

Dupa cum este perfect posibil ca pur si simplu guvernul Tariceanu sa fi primit o spaga grasa, poate si un procent din profiturile viitoare, pentru a instraina proprietatea publica acelor canadieni.

Aceste aspecte nu le-ar putea lamuri decat niste avocati profesionisti si neutri, care sa aiba acces la toate documentele, in nici un caz tonomatele conspirationiste de la Realitatea sau de la Antena 3.


Pe de alta parte, deja toate sursele de informatie tipa de cateva ore ca noul sef al ANRM este salariatul lui Vantu. Acest lucru simplifica mult raspunsul la intrebarea "de ce se agita atat de tare si atat de superficial presa", dincolo de evidentele motive politice si de audienta.


Vantu, sau mai bine zis bucata (mare) din securitatea romaneasca ce il are drept front-person pe el, se zbate de mai bine de un cincinal ca sa puna mana pe o halca din resursele de hidrocarburi ale Romaniei. Insa de absolut fiecare data, inclusiv acum, a (au) constatat cu stupefactie ca altii s-au miscat mai repede si mai bine.
Marea lui problema este ca nici un strain nu vrea sa lucreze cu el (cu ei). Iar daca nu imparti ciolanul cu unul mare de afara, n-ai nici o sansa sa pui mana pe ceva care are valoare si dincolo de granitele Romaniei.

De ce nu vor strainii sa lucreze cu Vantu? Pai din acelasi motiv pentru care nimeni nu vrea sa lucreze cu Basescu. Amandoi sunt mari doar aici, amandoi n-au nimic de-a face cu domeniile in care vor sa se bage, amandoi nu pot vorbi ca lumea nici o limba straina, amandoi sunt tepari, pe scurt, amandoi sunt niste bisnitari. Unul in afaceri, altul in politica.

Ei cumpara ieftin si vand scump. Insa in urma lor in cel mai bun caz ramane fix ce era si inainte, in vasta majoritate a situatiilor nici macar atat. Iar vesticii nu iubesc bisnitarii. Impostura, tocmeala si tepuiala sunt considerate dovezi de lipsa de civilizatie si ii ocolesc pe cei ce le practica.


Atat despre sterlingi, in ceea ce priveste rublele, va invit sa urmariti Clipul Zilei, al Anului si poate al Secolului. Multumesc Hotnews, ca de acolo l-am luat:



Prin bunavointa domnisoarei abra_, pot sa va furnizez si traducerea, pentru cei care nu au invatat (inca!) limba rusa:

În Rusia nu e şi nici n-a fost Ceva mai sigur decât "Gazprom",
Dăruim tuturor lumină şi căldură Pentru oficiu şi acasă.
Din zori până în noapte
Să ţinem minte Munca noastră e utilă tuturor
În zilele de sărbătoare şi cele obişnuite.


Refren:
Noi să trăim, voi să trăiţi,
Să trăiască gazul rusesc
Să nu se sfârşească niciodată, chiar dacă Este obţinut foarte greu.
Noi să trăim, voi să trăiţi,
Să trăiască gazul rusesc,
Să trăiască cei care extrag din pământ Soarele artificial.


Lumea ne ştie după fapte
O temă cunoscută: Totul va fi în ordine acolo Unde sunt oamenii de la "Gazprom".
În Rusia nu e şi nici n-a fost
Ceva mai sigur decât "Gazprom",
Dăruim tuturor lumină şi căldură Pentru oficiu şi acasă.


Refren:
Noi să trăim, voi să trăiţi,
Să trăiască gazul rusesc
Să nu se sfârşească niciodată, chiar dacă Este obţinut foarte greu.
Noi să trăim, voi să trăiţi,
Să trăiască gazul rusesc,
Să trăiască cei care extrag din pământ Soarele artificial.

marți, 3 februarie 2009

Conspiratia zilei

O treaba buna:

"Hotararea Curtii recunoaste drepturile suverane de exploatare ale Romaniei pentru o suprafata exclusiva de 9.700 de km patrati, adica 79,34% din zona in disputa cu Ucraina"

Sa multumim baietilor de la Exxon. Prietenii stiu de ce.