joi, 5 februarie 2009

Sterlingi si ruble

La doua zile de la inceputul scandalului, eu mai am doar doua nelamuriri in ceea ce priveste deja faimosul contract de concesiune cu canadienii de la Sterling:

1. In ce masura a fost legala transformarea contractului de impartire a productie (PSA in pasareasca industriei) intr-unul de concesiune.

2. In ce masura a fost legala emiterea respectivei HG fara a avea aprobarea prealabila a CSAT.

Sunt chichite avocatesti foarte complicate acolo. Mi se pare, de exemplu, ca in anul 1992 nici nu se puteau acorda legal concesiuni persoanelor nerezidente, asa ca este posibil ca sa se fi folosit formula unui PSA pentru a se incadra in legislatia vremii, in timp ce in spate, intr-un MOU sau alt gen de intelegere supusa legislatiei internationale, era deja convenita concesionarea la un moment ulterior.
La fel, este posibil ca sa nu fi fost necesara aprobarea CSAT deoarece prin HG-ul respectiv nu se acordau niste resurse (ele fusesera deja acordate anterior) ci doar se reglau niste aspecte de forma.

Dupa cum este perfect posibil ca pur si simplu guvernul Tariceanu sa fi primit o spaga grasa, poate si un procent din profiturile viitoare, pentru a instraina proprietatea publica acelor canadieni.

Aceste aspecte nu le-ar putea lamuri decat niste avocati profesionisti si neutri, care sa aiba acces la toate documentele, in nici un caz tonomatele conspirationiste de la Realitatea sau de la Antena 3.


Pe de alta parte, deja toate sursele de informatie tipa de cateva ore ca noul sef al ANRM este salariatul lui Vantu. Acest lucru simplifica mult raspunsul la intrebarea "de ce se agita atat de tare si atat de superficial presa", dincolo de evidentele motive politice si de audienta.


Vantu, sau mai bine zis bucata (mare) din securitatea romaneasca ce il are drept front-person pe el, se zbate de mai bine de un cincinal ca sa puna mana pe o halca din resursele de hidrocarburi ale Romaniei. Insa de absolut fiecare data, inclusiv acum, a (au) constatat cu stupefactie ca altii s-au miscat mai repede si mai bine.
Marea lui problema este ca nici un strain nu vrea sa lucreze cu el (cu ei). Iar daca nu imparti ciolanul cu unul mare de afara, n-ai nici o sansa sa pui mana pe ceva care are valoare si dincolo de granitele Romaniei.

De ce nu vor strainii sa lucreze cu Vantu? Pai din acelasi motiv pentru care nimeni nu vrea sa lucreze cu Basescu. Amandoi sunt mari doar aici, amandoi n-au nimic de-a face cu domeniile in care vor sa se bage, amandoi nu pot vorbi ca lumea nici o limba straina, amandoi sunt tepari, pe scurt, amandoi sunt niste bisnitari. Unul in afaceri, altul in politica.

Ei cumpara ieftin si vand scump. Insa in urma lor in cel mai bun caz ramane fix ce era si inainte, in vasta majoritate a situatiilor nici macar atat. Iar vesticii nu iubesc bisnitarii. Impostura, tocmeala si tepuiala sunt considerate dovezi de lipsa de civilizatie si ii ocolesc pe cei ce le practica.


Atat despre sterlingi, in ceea ce priveste rublele, va invit sa urmariti Clipul Zilei, al Anului si poate al Secolului. Multumesc Hotnews, ca de acolo l-am luat:



Prin bunavointa domnisoarei abra_, pot sa va furnizez si traducerea, pentru cei care nu au invatat (inca!) limba rusa:

În Rusia nu e şi nici n-a fost Ceva mai sigur decât "Gazprom",
Dăruim tuturor lumină şi căldură Pentru oficiu şi acasă.
Din zori până în noapte
Să ţinem minte Munca noastră e utilă tuturor
În zilele de sărbătoare şi cele obişnuite.


Refren:
Noi să trăim, voi să trăiţi,
Să trăiască gazul rusesc
Să nu se sfârşească niciodată, chiar dacă Este obţinut foarte greu.
Noi să trăim, voi să trăiţi,
Să trăiască gazul rusesc,
Să trăiască cei care extrag din pământ Soarele artificial.


Lumea ne ştie după fapte
O temă cunoscută: Totul va fi în ordine acolo Unde sunt oamenii de la "Gazprom".
În Rusia nu e şi nici n-a fost
Ceva mai sigur decât "Gazprom",
Dăruim tuturor lumină şi căldură Pentru oficiu şi acasă.


Refren:
Noi să trăim, voi să trăiţi,
Să trăiască gazul rusesc
Să nu se sfârşească niciodată, chiar dacă Este obţinut foarte greu.
Noi să trăim, voi să trăiţi,
Să trăiască gazul rusesc,
Să trăiască cei care extrag din pământ Soarele artificial.

Niciun comentariu: